Aromatyczny wieniec świąteczny

Dzisiaj coś dla miłośników ciast drożdżowych, czyli świąteczny wieniec z bakaliami i kawą. Jest prosty w przygotowaniu, ale trzeba pamiętać, że jak każde ciasto na drożdżach, wymaga podwójnego wyrastania. Przepis odkryłam u niezastąpionej Vegan Richa i nie mogłam go nie zrobić ponownie tutaj. Wszystko w nim jest takie świąteczne: składniki (przyprawy, mak, pomarańcze, kawa), piękny zapach (roznosi się na cały dom <3) i oczywiście wygląd (jest jak gwiazdka).
Ja swój lekko spiekłam, ale nic nie szkodzi. Czuję, że bardzo niedługo zniknie na amen.

Aromatyczny wieniec świąteczny

Porcje
Przygotwaniemin.
Gotowaniemin.
Kaloriekcal

Składniki

  • 260 g mąki  (ja użyłam typu 720, ale jeśli chcecie bardziej puszystego ciasta, warto wybrać typ 500)

  • 1/2 szklanki bakalii (ja użyłam orzechy włoskie, rodzynki, żurawinę, mak i wiórki kokosowe)

  • 1/2 szklanki mleka roślinnego (ja użyłam ryżowego waniliowego)

  • 3 łyżki oleju rzepakowego

  • 8 g drożdży instant (+ 2 łyżki ciepłej wody, 1 łyżeczka cukru)

  • 4 łyżki cukru

  • 1 pomarańcza

  • 1 saszetka cukru waniliowego

  • 1 łyżeczka kawy mielonej

  • 1 łyżeczka mielonych goździków

  • 2 łyżeczki cynamonu

  • 1/2 łyżeczki imbiru i kardamonu

  • 1/2 łyżeczki soli

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

  • Drożdże instant mieszamy z ciepłą wodą i cukrem, odstawiamy na 10 minut.
  • Mąkę przesypujemy do dużej miski, dodajemy bakalie, przyprawy, cukier, cukier waniliowy, kawę, sól, i skórkę startą z wyparzonej pomarańczy. Całość mieszamy tak, żeby bakalie się porozklejały.
  • Następnie do miski dolewamy zaczyn z drożdży, ciepłe mleko, olej i sok z połowy pomarańczy. Ciasto wyrabiamy przez kilka minut do stanu, aż będzie miękkie, delikatnie kleiło się do rąk, a bakalie będą wyglądały, jakby miały poodpadać.
  • Jeśli ciasto jest zbyt klejące, dodaj trochę mąki. Analogicznie, jeśli stanie się zbyt twarde, rozrób ciasto na nowo z dodatkiem mleka.
  • Ciasto odstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika (ok 50 stopni) i czekamy ok 1-1,5h, aż wyrośnie.
  • Po tym czasie ciasto wyjmujemy, zagniatamy lekko i wałkujemy na prostokąt o grubości ok 1,5cm.
  • Płat zwijamy jak roladę, a jej końce zwilżamy wodą i łączymy ze sobą, tworząc kółeczko.
  • Ciasto nacinamy nożem 4 razy w równych odstępach, tworząc 5 ramion (jak u gwiazdy).
  • Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 0,5-1h.
  • Po tym czasie piekarnik nastawiamy na 175 stopni i pieczemy wieniec 25-30 minut.
    Podajemy posypany cukrem pudrem 🙂

Zastanawiasz się skąd dlaczego udzielam takich, a nie innych porad? Przeczytaj „Przewodnik o blogu” i poznaj zasady, które są fundamentem zamieszczanych przeze mnie przepisów i komentarzy „okiem dietetyka”.


Smacznego! Diana

Dodaj komentarz